Noord Hollands Duingebied
Om Nederland tegen de zee te beschermen is er langs de kust van een rij zandduinen aangelegd met daarachter een brede strook van natuur. Deze unieke omgeving biedt ruimte aan zijn eigen flora en fauna.
In bepaalde delen wordt er gebruik gemaakt van grote grazers zoals runderen en paarden om het terrein open te houden, deze zijn bijzonder fotogeniek en nieuwsgierig. Ooit was dit voornamelijk het werk van het konijn maar door onder anderen ziekte, komt het konijn helaas veel minder voor maar ik moet zeggen dat ik ze steeds vaker weer tegen kom.
Het landschap leent zich ook goed voor fotografische avonturen. Door de barre omstandigheden zo dicht bij de zee, wind en zout, en het werk van de grote grazers is er alleen laag struweel en gras. Dit, in combinatie met het witte kalkrijke zand, zorgt ervoor dat je een uitgestrektheid ervaart die uniek is voor Nederland.
Het duinlandschap is constant in beweging. Door weer en wind veranderen de plaatsen en vormen van de duinen constant. In Schoorl heb ik dit wel eens “het wandelende duin” horen noemen. Maar wat het voor mij zo mooi maakt is de lucht. Boven het open landschap komt de lucht goed tot zijn recht. Ook heel mooi als het door een van de duinmeertjes weerspiegeld wordt.